Pismo:
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona ističe važnost prevencije i transparentnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona ističe važnost prevencije i transparentnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

 

Korupcija je ozbiljan globalni problem koji ima štetne posljedice po društvo, ekonomiju, vladavinu prava, pravdu i povjerenje u rad institucija. Ona umanjuje povjerenje građana u vlast i javne službe, otežava ekonomski razvoj, smanjuje efikasnost javnih usluga i izaziva nejednakosti i socijalnu nepravdu. Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, važan je podsjetnik na potrebu za zajedničkim naporima u suzbijanju korupcije.


Imajući u vidu da je prevencija ključna, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona nastoji zauzeti odlučujuću ulogu u podizanju svijesti o ozbiljnosti problema korupcije, poticanju suradnje i provedbi odgovarajućih antikorupcijskih mjera.


S obzirom na to da transparentnost zauzima značajnu ulogu u izgradnji i održavanju povjerenja građana u rad institucija, to se Ured zalaže za njeno jačanje povećanjem broja dostupnih informacija, kako bi se osiguralo odgovorno upravljanje resursima u radu javnih institucija, te doprinijelo stvaranju okruženja u kojem korupcija ima sve manje prostora.


Ujedno, Ured želi podsjetiti na zakonsku obavezu godišnjeg prijavljivanja imovine, koju su nosioci javne funkcije dužni izvršiti u periodu od 1. do 31. januara naredne godine za prethodnu godinu. Ova mjera ima ključnu ulogu u očuvanju transparentnosti, integriteta i odgovornosti u obavljanju javnih funkcija.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona

Džafer mahala 51
75000 Tuzla, BiH

Važni linkovi

Brojač Posjeta

We have 132 guests and no members online

Naša lokacija